Cu buzunarele goale putem cumpăra ce-i mai scump pe pământ – Walter Whitman

„Am spus că sufletul nu e mai mult decât trupul,
Şi am spus că trupul nu-i mai mult decât sufletul,
Şi nimic, nici chiar Dumnezeu, nu-i mai mare decât vreunul din noi,
Şi oricine face două sute de paşi fără dragoste se-mbracă-n linţoliu de moarte,
Şi eu sau voi, cu buzunarele goale putem cumpăra ce-i mai scump pe pământ,
Şi să priveşti ori s-arăţi o păstaie de mazăre doldora de boabe e mai presus decât orişice ştiinţă din veac,
Şi nu-i meserie sau slujbă în care un tânăr vrednic să nu poată ajunge erou,
Şi nu-i lucru firav să n-ajungă a întoarce şi lumea pe dos.
Şi mai spun oricărui bărbat şi oricărei femei: să va rămână sufletul netulburat dinaintea unui milion de universuri!”

Cântec despre mine însumi

Walter Whitman (n. 31 mai 1819 – d. 26 martie 1892) a fost un poet, eseist, jurnalist și umanist american. Considerat „cel mai mare poet american” de către mulți pe când trecuseră doar patru ani de la moartea sa, Whitman este văzut ca primul poet urban. El a fost unul dintre reprezentanții tranziției de la transcendentalism la realism, opera sa arătându-se influențată de ambele curente. Opera sa a fost tradusă în mai mult de douăzeci și cinci de limbi străine. Walt Whitman este unul din cei mai influenți și controversați poeți din canonul american.

Scrierile sale au fost caracterizate drept un „rude shock” („șoc puternic”) și drept „the most audacious and debatable contribution yet made to American literature” (cea mai îndrăzneață și discutabilă contribuție adusă până acum literaturii americane). Așa cum scrie Walt Whitman în „Leaves of Grass (By Blue Ontario’s Shore)”, „Rimele și versificatorii pier… America își va justifica existența, dați-i timp…”.

Walt Whitman a moștenit atitudinea de gânditor liber, bazată pe principiile de libertate intelectuală și politică, din partea tatălui său, care l-a familiarizat cu ideile socialiștilor Frances Wright și Robert Dale Owen, precum și ale quaker-ului liberal Elias Hicks, și ale teistului conte Volney.

Unul dintre avantajele locuirii în Brooklyn a fost ocazia lui Whitman de a vedea oameni faimoși în zilele în care aceștia vizitau New York City. Astfel, el i-a văzut pe președintele Andrew Jackson sau pe marchizul de Lafayette. Acesta din urmă a ajuns personajul principal al uneia din poveștile legate de copilăria lui Whitman, deoarece, în timpul vizitei sale la New York l-a ales pe micuțul Walt (avea pe-atunci doar șase ani) din mulțime și l-a ridicat pe umerii săi.

Whitman avea să interpreteze acest eveniment ca un fel de predare de ștafetă : eroul francez al Revoluției Americane, arătându-l pe viitorul poet al democrației, imigranților din energeticul oraș în care o națiune se inventa cu fiecare zi.

„Poţi alege fie să defineşti clipa sau s-o laşi să te definească.”

Iată câteva curiozități  despre Walt Whitman:

  • Pseudonimul „Walt Whitman”: Numele adevărat al poetului era Walter Whitman Jr., dar el a preferat să folosească forma prescurtată a prenumelui său, Walt, în lucrările sale. Acest pseudonim a devenit marca sa distinctivă.

  •  În timpul Războiului Civil, Whitman s-a oferit voluntar ca asistent medical și a lucrat în spitalele de război pentru a îngriji răniții. Această experiență a avut un impact puternic asupra sa și a influențat unele dintre poeziile sale, inclusiv cele din colecția „Drum-Taps”.
  • Poemul „O Capodoperă în Fiecare Casă”: Whitman a fost deseori respins de editori și critici în timpul vieții sale, dar în 1855, Ralph Waldo Emerson, un important poet și filosof american, a trimis o scrisoare lui Whitman în care îi spunea că „Frunze de Iarbă” este „o capodoperă în fiecare casă”. Aceasta a adus o recunoaștere inițială a valorii operei sale.
  • Edițiile revizuite ale volumului „Frunze de Iarbă”: „Frunze de Iarbă” a fost publicată inițial în 1855 și a suferit multiple ediții revizuite de-a lungul vieții lui Whitman. Poetul a adăugat și a modificat poeme în funcție de evoluția sa artistică și a viziunii sale asupra lumii. Ultima ediție revizuită a fost publicată în 1891-1892.
  • Whitman era un admirator profund al președintelui american Abraham Lincoln și a scris un poem dedicat lui, intitulat „O Capodoperă a Libertății”, după asasinarea lui Lincoln în 1865. Whitman a descris Lincoln ca fiind „captivul timpului” și „asasinatul înainte de vreme”.
  • Unicitatea stilului său de scriere: Stilul lui Whitman în „Frunze de Iarbă” a fost considerat revoluționar la vremea respectivă. El a folosit un limbaj liber, o structură poetică neconvențională și a explorat subiecte precum trupul uman, sexualitatea și identitatea individuală într-un mod deschis și direct.

foto tumblr.com