Când Pegas e pus pe șotii

 ovidiu@stanomir

 

Euterpe -muza poeziei lirice- și Pegas lipseau de la o vreme din Parnas. Mai întâi au dat o raită pe la petrecerea burlacilor, ca să-și ia la revedere de la Cercul poeților inefabili. Au poposit în Zonă, mai apoi. Au zăbovit aici cât să-și învioreze relația și au decolat spre alte zări, de soare pline.

Când Pegas e pus pe șotii

foto credit sursa

Oceania s-a bucurat că au onorat invitația ei de a-i vizita colecția de atoli contaminați de morbul turismului. Spera ca nobilii ei vizitatori să aducă un suflu nou în lâncezeala extrasezonieră. Ceea ce s-a și întâmplat.

În Tahiti s-a organizat un turnir al pictorilor în criză de inspirație care s-au întrecut în rime și acrostihuri.

În Samoa mai mulți luptători de sumo, aflați în refacere după fel de fel de accidentări, s-au încleștat în necruțătoare compuneri de haiku-uri și tanka.

În Insulele Marchize boemii s-au aruncat în spumoase reprize de aforisme.

În Arhipelagul Hebridelor insomniacii și angoasații au declamat sub clar de lună sonete și rondeluri melodioase.

Și așa mai departe, în lungul și în largul Pacificului.

Ca o încununare a ineditului lanț de festivaluri, colocvii, simpozioane și cenacluri, s-a pus la cale un banchet, la care a fost invitată crema-cremelor literare. Geloasă, zeița discordiei care, ca de obicei, nu se regăsea nicăieri pe lista invitaților, a vrut să stârnească zâzanie, cum o mai făcuse de atâtea ori – cel mai notoriu exemplu fiind învrăjbirea zeițelor Hera, Pallas Athena și Afrodita. De data aceasta s-a folosit nu de un măr de aur, ca în antichitate, ci de o nucă de cocos din smarald, pe care a scris: „Celui mai talentat“, și pe care a lăsat-o, pe neobservate, chiar pe masa oficialităților.

Și-a atins scopul. Membrii juriului constituit ad-hoc nu s-au putut pune de acord, fiecare susținându-și condeierul preferat. În zarva care s-a iscat, un iluzionist a subtilizat trofeul mult râvnit, înlocuindu-l cu… o minge de rugby. Într-o sclipire de geniu, Pegas i-a șoptit muzei să propună organizarea unui campionat-fulger de rugby în șapte. Euterpe și-a pus la bătaie întreg arsenalul de farmece și viclenii, încât ideea lui Pegas a fost îmbrățișată cu entuziasm, mai întâi de o bună parte a juriului, iar mai apoi de mai toți participanții la banchet.

Opozanții au organizat în contrapartidă o întrecere feministă de volei pe plajă, reușind să-i capaciteze pe majoritatea indecișilor, ba chiar și pe mulți dintre cei care inițial optaseră pentru rugby. În final, mai toată lumea a fost mulțumită. Până și mofluzii au pus la cale o gălăgioasă întrecere a băutorilor de bere nefiltrată.

De atunci, numărul amatorilor de concedii în extrasezon a crescut considerabil, spre marea satisfacție a pleiadei artiștilor amatori de senzații fără frontiere.