Çanakkale este unul dintre cele mai importante orașe din Turcia asiatică, situat în nord vestul Turciei, în apropierea strâmtorii Dardanele (inițial, orașul s-a numit Hellespontos sau Dardanelles), e un port în care vizitatorii pot savura un strop din farmecul acestei țări. Două zile petrecute aici sunt suficiente pentru vizitarea orașului, cu părțile ei moderne, de lux, dar și cu bazarul și micile chioșcuri specific turcești.

Cu fiecare pas făcut pe pământul istoric al orașului Çanakkale din Turcia, ni se dezvăluie o poveste îmbinată cu trecutul bogat și prezentul vibrant al acestui loc incredibil. În inima regiunii Traciei, Çanakkale este un melanj perfect între splendoarea naturală, moștenirea culturală și patrimoniul istoric care fascinează ochiul și încântă sufletul călătorilor.

Pentru călătorii pasionați de istorie, Çanakkale este un sanctuar deschis al amintirilor și al învățămintelor trecutului. Printre cele mai cunoscute obiective se numără Troia, unul dintre cele mai vechi orașe din lume și locul celebrului Război Troian descris de poemele lui Homer. Când pășești pe acest tărâm mistic, umbrele lui Hector, Paris și Ahile îți vor însoți pașii și vei putea descoperi o civilizație uitată, prinsă în straturi de istorie îngropate sub pământ.

De-a lungul istoriei sale tumultuoase, Çanakkale a fost și scena unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din Primul Război Mondial. Cunoscută și ca Bătălia de la Gallipoli, această confruntare a reprezentat o încleștare între forțele aliate și cele otomane. În memoria celor care au căzut pe câmpurile de luptă, se găsește acum Parcul Memorial al Bătăliei de la Gallipoli, unde monumente, plăci comemorative și cimitire atrag pelerinii din întreaga lume.

În prezent, Çanakkale este un oraș modern și vibrant, care îmbrățișează cu mândrie trecutul său istoric și își întâmpină vizitatorii cu ospitalitate turcească caldă. Străduțele pitorești, pline de buticuri tradiționale și restaurante cochete, oferă oportunități de a gusta delicatese locale și de a interacționa cu locuitorii săi prietenoși. Nu există experiență mai autentică decât a încerca gastronomia turcească, cu arome exotice de kebab, baklava și meze. Puteți savura aceste delicii culinare într-un cadru autentic, admirând Marea Egee care strălucește la orizont.

O priveliște deosebită a orașului poate fi admirată de pe o faleză înalte, cu privirea îndreptată spre Strâmtoarea Dardanele. Aici, la răscrucea între Europa și Asia, veți asista la un spectacol uluitor, vapoare de toate dimensiunile traversând apele care leagă cele două continente. Vă puteți alătura și tururilor cu ambarcațiuni pentru a explora atracțiile litoralului, inclusiv insula Bozcaada, renumită pentru vinurile sale locale și peisajele idilice.

În timp ce călătoriți prin această bijuterie turcească, veți descoperi că locuitorii își păstrează cu mândrie tradițiile și obiceiurile străvechi. În fiecare an, Çanakkale găzduiește numeroase festivaluri și evenimente culturale, oferindu-vă oportunitatea de a experimenta dansurile tradiționale, muzica și arta locală.

Așadar, iată o idee care merită atenție: orașul Çanakkale din Turcia este un destinație deosebită, care atrage călătorii cu istoria sa încântătoare și farmecul său contemporan. Înconjurați de peisaje naturale impresionante și moșteniri culturale bogate, vizitatorii se pot aventura într-o călătorie unică, în care istoria și aventura se întâlnesc pentru a crea amintiri de neuitat. În această poartă între două continente, vă așteaptă o lume fascinantă, plină de mistere și frumuseți, gata să vă cucerească inimile și să vă încânte simțurile în fiecare pas.

Nume proprii

Când a naufragiat antichitatea
Nu apăruseră încă sticlele
Şi tot ce era mai de preţ pe acolo
A fost făcut sul
În nişte nume proprii
Cărora li s-au dat drumul pe mare.

Numele au ajuns cu bine la noi.
Şi când destupăm câte unul,
Să zicem Homer, Pitagora sau Tacitus
Ţâşnesc spre cer jerbe mari de lumini,
Pe umeri ne cade un praf de milenii.

Să înmulţim din răsputeri
Avuţia de nume proprii a lumii!
Şi dacă se va scufunda pământul
Ele să rămână plutind,
Cai troieni cu toată omenirea în burtă,
Către porţile altor planete.

Marin Sorescu

P.S. Cel mai frumos hotel este Kolin, situat în afara zonei centrale, aglomerate. Are 5 stele, este dotat cu săli de conferințe, restaurante și piscine (interioară și exterioară), iar confortul este impecabil. Personalul este ospitalier, iar micul dejun este bogat și pe gustul tuturor. Are ieșire direct la faleză, iar plimbarea pe malul mării (nu e permisă plaja decât în zonele publice – dar nu e neapărat o țintă pentru cei obișnuiți cu plajele din Grecia, de exemplu) poate fi o încântare. Există un bazar micuț – Mirror Bazaar – o copie la scară mică a celebrului Bazaar din Istanbul – unde se pot găsi suveniruri. Plata se face în lire turcești sau cu cardul/Revolut, dar pentru cei pasionați de shopping, cele două mall-uri sunt perfecte. Prețurile sunt accesibile. Nu uitați să cumpărați condimente din magazinele din centru, sunt extrem de ieftine și bune (mai ales combinațiile cu chilli:), precum și celebrele baklava, care vă vor deveni ”condimente” pentru viața întregă.

 

 

Marin Sorescu: “Eşti atât de statornică…”