Bikinii au fost inventați în anul 1946 de către designerii de modă francez Louis Réard și Jacques Heim. Da, tot francezii:) Data de 5 iulie reprezintă marele moment în care o piesă de vestimentație face epocă în modă, ea fiind și ziua în care bikinii au fost prezentați publicului pentru prima dată. Un mare succes, dar și o mare provocare pentru puritani.

Anii 1930

Réard și Heim au creat bikini-ul ca o alternativă la costumele de baie tradiționale care acopereau mult mai mult din corpul unei femei.

Heim l-a numit „atom” și l-a promovat ca fiind „cel mai mic costum de baie din lume”. Costumul de baie al lui Réard, care era format practic dintr-un sutien și două triunghiuri inversate de pânză conectate cu o sfoară, era de fapt semnificativ mai mic. Făcut din doar 30 de centimetri de țesătură, Réard și-a promovat creația ca fiind „mai mică decât cel mai mic costum de baie din lume”și  a numit creația „bikini”, după numele atolului Bikini.

Micheline Bernardini, 5 iulie 1946

În planificarea debutului noului său costum de baie, Réard a avut probleme în găsirea unui model profesionist care să îngăduie să poarte acest costum de două piese scandalos de sumar. Așa că a apelat la Micheline Bernardini, o dansatoare exotică de la Casino de Paris, care nu a avut nicio reținere în a apărea aproape goală în public. Ca o aluzie la titlurile pe care știa că le va genera costumul de baie, a imprimat caractere de ziar pe costumul pe care Bernardini l-a modelat pe 5 iulie la Piscine Molitor. Bikiniul a fost un succes, în special în rândul bărbaților, iar Bernardini a primit aproximativ 50.000 de scrisori de la fani.

Numele „bikini” a fost inspirat de atolul Bikini din Oceanul Pacific, care a fost locul în care au avut loc teste cu bombe atomice în acea perioadă. Réard a numit acest costum de baie „bikini” pentru că a crezut că va provoca o explozie în lumea modei, similară cu impactul unei bombe atomice.

Photo by Regina Relang

Inițial, bikiniul a fost considerat foarte îndrăzneț și a provocat multe controverse. Multe țări și state din SUA au interzis purtarea acestuia pe plaje și în public. Cu toate acestea, popularitatea bikiniului a crescut treptat în timp și a devenit un simbol al libertății și al modei.

„Bikiniul este o explozie îndrăzneață în lumea modei.” 

                                    „Un bikini este cel mai mic costum de baie din lume și cel mai mare succes comercial.” 

„Bikiniul nu este un costum de baie, este o stare de spirit.” 

Spunea cel căruia i-a revenit marele merit de a crea un obiect de îmbrăcăminte pe care marii creatori de modă îl vor saluta cu cea mai mare ”căldură”, ca să fim în pas cu contextul…

Karl Lagerfeld: „Bikinii sunt cea mai importantă invenție de îmbrăcăminte din ultimii 300 de ani.”

Tom Ford: „Bikinii sunt un simbol al verii și al libertății. Sunt o expresie a frumuseții și a feminității.”

Giorgio Armani: „Bikinii sunt despre încredere în propria ta piele și despre a te simți bine în corpul tău. Sunt o modalitate de a celebra frumusețea feminină.”

Donatella Versace: „Bikinii nu sunt doar despre modă, ci și despre atitudine. Sunt despre a te simți puternică, sexy și în control.”

Christian Dior: „Bikinii sunt simbolul unei noi ere în modă și în societate. Ei exprimă dorința de libertate și de eliberare de constrângerile tradiționale.”

Miuccia Prada: „Bikinii sunt o provocare și o expresie a individualității.  Sunt despre a-ți asuma propriul corp și a-ți arăta stilul personal.”

Bikinii pot fi confecționați dintr-o varietate de materiale, inclusiv nylon, poliester, spandex și lycra, care sunt rezistente la apă și se usucă rapid. Celebrul peplum al anilor 1950 e deja scos din tendințe, deși… nu se poate spune că nu avea ținută – din contră. Ne amintim despre ”peplum” –  element de design care se referă la o suprapunere sau volan adăugat la talie pe fuste, rochii sau bluze, care creează o adăugare de material în zona șoldurilor sau șoldurilor și taliei. Este o caracteristică decorativă care adaugă volum și o siluetă ușor evazată. Termenul „peplum” este derivat din cuvântul grecesc „peplos”, care descrie o haină lungă în formă de tunica purtată în Grecia antică. Good to know!

Designul și imprimeurile variază în funcție de preferințele individuale și de tendințele modei, iar la fel de  important este și faptul că bikiniul este o piesă de îmbrăcăminte care poate fi purtată atât de femei, cât și de bărbați, în funcție de preferințe și de regulile de îmbrăcăminte specifice. Știți cum e, de gustibus et de coloribus…

În timp, modelele au evoluat, dar nimic din atractivitatea lor n-a avut de suferit, din contră, popularitatea lor a crescut exponențial.

Există mai multe tipuri de bikiniuri, toate modelele având ca scop să redea acea feminitate ostentativă, menită să atragă atenția pe plajă:

Bikini cu talie înaltă: Aceștia au o jumătate inferioară care acoperă mai mult din zona taliei și pot oferi un aspect mai retro sau vintage.

Bikini triunghiulari: Sunt compuși din două triunghiuri care acoperă sânii și o jumătate inferioară cu o bandă subțire care se leagă în șnururi la șolduri.

Bikini cu bandă: Au o jumătate superioară formată dintr-o bandă elastică care trece peste sânii, iar jumătatea inferioară este de obicei o bandă lată care se leagă în jurul șoldurilor.

Bikini cu decupaje: Aceștia au decupaje sau fante în diferite zone ale costumului, oferind un aspect mai provocator și o expunere suplimentară a pielii.

Bikini tip tanga: Sunt caracterizați prin jumătatea inferioară care acoperă minim zona pelviană și prezintă o tăietură joasă în spate, expunând mai mult din fese.

Monokini: Un tip special de costum de baie care combină elemente ale bikiniului și ale costumului de baie întreg, adesea prin eliminarea părții superioare sau inferioare a costumului.

Celebrități în bikini

În primii ani de la apariția bikiniului, câteva celebrități și modele influente au făcut reclamă sau au purtat bikini în mod public, contribuind la popularizarea acestui costum de baie îndrăzneț. Iată câteva exemple notabile, pe care le-am ales după preferințe personale. Desigur, lista e lungă. Ne-am amintit, privindu-le, de faptul că frumusețea stă în ochii privitorului, iar ea constă în simplitate.

Brigitte Bardot: Actrița franceză Brigitte Bardot a fost una dintre primele celebrități care au contribuit la popularizarea bikiniului. Ea a apărut în numeroase filme și ședințe foto purtând bikini, oferindu-le astfel o expunere internațională.

Marilyn Monroe: Marilyn Monroe, unica, diva absolută,  a fost o altă celebritate care a contribuit la popularitatea bikiniului în anii ’50. Ea a apărut în mai multe ședințe foto și în filmul „Some Like It Hot” (1959), purtând bikini, ceea ce a creat o mare senzație în acea perioadă.

Ursula Andress: Actrița elvețiană Ursula Andress a devenit celebră pentru apariția sa în filmul James Bond „Dr. No” (1962), în care a purtat un bikini alb iconic. Această scenă a rămas una dintre cele mai memorabile scene cu bikini din istoria cinematografiei și a adus o mare atenție acestui costum de baie.

Raquel Welch: Actrița americană Raquel Welch a devenit un simbol al frumuseții și al seducției în anii ’60 și ’70. Ea a apărut în numeroase filme și ședințe foto purtând bikini, contribuind la popularizarea și perpetuarea acestui costum de baie ca o piesă sexy și în trend.

În pelicula ”Phatom”

Catherine Deneuve: Una dintre cele mai apreciate actrițe franceze, un simbol al eleganței și al stilului francez, admirată pentru frumusețea și carisma sa. Cu o carieră cinematografică prolifică, jucând în peste 100 de filme în diverse genuri, inclusiv dramă, comedie, romantic și art-house, Deneuve a lucrat cu regizori renumiți precum Luis Buñuel, Roman Polanski, François Truffaut și Jacques Demy.

 

Last but not least: de unde cumpărăm cei mai scumpi bikini?

Există mai multe mărci de lux și designeri celebri care produc bikini de înaltă calitate și stil. Câteva dintre cele mai scumpe firme producătoare de bikini includ:

  • Chanel: Brandul Chanel este cunoscut pentru creațiile sale de modă de lux, inclusiv costume de baie elegante și sofisticate. Bikinii Chanel sunt realizati cu materiale de calitate superioară și au adesea detalii și accesorii distincte.
  • Gucci: Gucci este unul dintre cei mai prestigioși designeri de modă din lume, iar bikiniurile lor sunt cunoscute pentru stilul lor sofisticat și inovator. Acestea pot avea imprimeuri distincte, broderii sau aplicații care le fac să iasă în evidență.
  • Dolce & Gabbana: Brandul italian Dolce & Gabbana oferă costume de baie de lux care îmbină elementele tradiționale cu designul modern. Bikinii lor pot avea culori vibrante, imprimeuri extravagante și detalii de lux.
  • Versace: Versace este cunoscut pentru stilul său opulent și îndrăzneț. Bikinii marca Versace se remarcă prin utilizarea imprimeurilor iconice ale mărcii, precum meduzele, și prin croieli inovatoare și sexy.
  • Eres: Eres este un brand de lux specializat în îmbrăcăminte de plajă și lenjerie intimă. Bikinii lor sunt creați cu atenție la detalii, sunt confecționați din materiale fine și au o croială impecabilă, oferind un aspect elegant și confortabil.

Știați, desigur, că prețurile bikiniurilor variază în funcție de materialele utilizate, de detaliile și de exclusivitatea designului. Money makes the world go round… Industria modei continuă să inoveze în ceea ce privește designul și materialele utilizate pentru bikini, astfel încât să fie disponibile opțiuni pentru toate preferințele și tipurile de corp. Cred că își vor păstra mereu popularitatea, fiindcă bikinii sunt opțiunea preferată pentru multe persoane când vine vorba de înot, relaxare la plajă sau practicarea de sporturi acvatice. Sunt confortabili, permit bronzarea uniformă a pielii și oferă o libertate mai mare de mișcare în comparație cu alte tipuri de costume de baie.

În rest, fiți genul de femei pentru care contează și creierul, nu doar silueta, genul de femei care dau eleganță oricărei piese de vestimentație pe care o poartă…

„Oamenii care mă cunosc ştiu că sunt puternică, dar vulnerabilă.”- Catherine Deneuve