Cu o privire atemporala și un talent care a luminat ecranele, Bette Davis a rămas una dintre cele mai strălucite stele ale Hollywood-ului de-a lungul timpului.

Bette Davis s-a născut ca Ruth Elizabeth Davis pe 5 aprilie 1908 în Lowell, Massachusetts. Și-a schimbat numele în „Bette” după o sugestie venită de la mama sa, care îi spunea „Bettie”, iar apoi ea a simplificat acest nume în „Bette”. Fiica lui Harlow Morrell Davis și Ruth Augusta Davis (născută Favor), venea dintr-o familie de clasă mijlocie, care a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării și carierei sale. Părinții lui Bette au fost susținători ai talentului și ambiției sale, oferindu-i sprijin în căutarea ei de a deveni actriță. Relația sa cu părinții a fost una puternică și i-a influențat în mod clar parcursul carierei sale.

Cu toate că a avut o relație complicată cu fratele său mai mic, Bobby, acesta a avut, de asemenea, o influență semnificativă asupra vieții și carierei ei. Relația lor s-a schimbat de-a lungul anilor, dar au fost momente în care s-au susținut reciproc.

O carieră strălucită

Cu un debut în 1931 în filmul „Bad Sister”, Bette a făcut un prim pas hotărât spre faimă. Cu toate acestea, a fost interpretarea sa din „Of Human Bondage” (1934) care a atras atenția criticii și a marcat începutul unei cariere strălucitoare. De-a lungul anilor, Davis a cucerit inimile publicului cu performanțe memorabile în filme precum „Jezebel” (1938), pentru care a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, și „All About Eve” (1950), un alt film care i-a adus recunoașterea și o a doua statuetă Oscar. Bette Davis nu era doar o prezență fascinantă pe ecran, ci și o forță incontestabilă în culise. Luptând pentru drepturile actorilor și calitatea artistică, a deschis drumuri pentru viitoarele generații de actori și actrițe.

Iată câteva dintre cele mai bune filme în care a jucat, care au contribuit la consolidarea reputației ei de legendă a cinematografiei:

  1. „Dangerous” (1935): Acesta a fost filmul care i-a adus primul Premiu Oscar pentru cea mai bună actriță. Interpretarea pe care a dat-o vieții unei actrițe căzute în dizgrație a impresionat criticii și publicul deopotrivă.
  2. „Jezebel” (1938): A câștigat al doilea Premiu Oscar pentru cea mai bună actriță pentru acest film, în care a jucat rolul unei femei rebelse și încăpățânate în Sudul prebelic.
  3. „Now, Voyager” (1942): Bette Davis a oferit o performanță strălucitoare în acest film, în care a interpretat rolul Charlotte Vale, o femeie timidă și oprimată care își găsește independența și iubirea.
  4. „All About Eve” (1950): În acest film, Bette Davis a jucat rolul lui Margo Channing, o actriță celebră aflată în declin, iar interpretarea sa a fost aclamată și a adus o a treia nominalizare la Premiul Oscar.
  5. „What Ever Happened to Baby Jane?” (1962): Acest film a fost un moment de cotitură în cariera lui Bette Davis. Interpretarea sa ca Baby Jane Hudson, o fostă copilă vedetă de film, a fost una iconică și a adus un nou val de popularitate.
  6. „Hush… Hush, Sweet Charlotte” (1964): În această producție, Davis a jucat rolul lui Charlotte Hollis, o femeie hărțuită de trecutul său și de evenimentele tragice care au avut loc în casa sa.

O viață efervescentă

Viața sa personală a fost la fel de captivantă ca și cariera sa artistică. Cu căsătorii tumultuoase și relații care au stârnit zvonuri în presă, Bette Davis a fost mereu sub lumina reflectoarelor. Dintre marile ei iubiri, câteva au rămas pietre de hotar… Celebrul mogul de la Hollywood, Howard Hughes, a avut o relație scurtă cu Bette Davis în anii ’30. Cu toate acestea, relația lor nu a evoluat într-o iubire durabilă…

Regizorul William Wyler a fost o altă figură importantă în viața lui Bette Davis. Cei doi au colaborat în câteva filme memorabile, precum „Jezebel” (1938) și „The Letter” (1940). Au avut o chimie puternică pe platou, dar relația lor nu a evoluat într-o iubire romantică în afara ecranului. De-a lungul vieții sale, Bette Davis a fost implicată în mai multe căsătorii. Primul ei soț a fost muzicianul Harmon Oscar Nelson Jr., cu care s-a căsătorit în 1932. Căsătoria lor a fost presărată cu dificultăți și au divorțat în 1938.

Bette Davis (etsy.com)

A doua căsătorie a fost cu artistul Arthur Farnsworth, în 1940. Din păcate, Farnsworth a murit într-un accident de avion în 1943, iar moartea lui a avut un impact profund asupra lui Bette.

În 1945, Bette Davis s-a căsătorit cu cântărețul și actorul Gary Merrill. Cuplul a avut doi copii adoptați, Margot și Michael, dar căsătoria lor a avut și ea momente de tensiune și s-a încheiat cu un divorț în 1960.

După divorțul de Merrill, Bette Davis nu s-a mai căsătorit, dar și-a dedicat timpul familiei și carierei sale în continuare.

Familia ei a fost o prezență constantă în viața ei, și, deși au fost momente de provocare și conflict, aceștia au avut un impact semnificativ asupra carierei și vieții personale a legendarului star de la Hollywood.

Un palmares impresionant

Bette Davis a fost una dintre cele mai decorate actrițe din istoria cinematografiei, câștigând numeroase premii și nominalizări pentru contribuția sa remarcabilă în industria filmului. Iată o listă cu unele dintre premiile și nominalizările cele mai importante pe care le-a primit:

Premii Oscar:

Câștigătoare a Premiului Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „Dangerous” (1936).

Câștigătoare a Premiului Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „Jezebel” (1938).

Câștigătoare a Premiului Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „Dangerous” (1939).

Nominalizări la Premiile Oscar:

Nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „Of Human Bondage” (1934).

Nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „Mr. Skeffington” (1944).

Nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „All About Eve” (1950).

Alte Premii notabile:

Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță străină pentru rolul din „The Star” (1953).

Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un film dramatic pentru rolul din „The Star” (1953).

Premiul Primetime Emmy pentru cea mai bună actriță într-un rol principal într-un film sau miniserie pentru „Strangers: The Story of a Mother and Daughter” (1979).

Critici, voi…

The New York Times (pentru rolul din „Jezebel”, 1938): „Bette Davis este remarcabilă în această poveste. Ea își asumă acest rol cu o maturitate care impresionează.”

Time Magazine (pentru performanța din „Now, Voyager”, 1942): „Miss Davis joacă rolul cu o sensibilitate și inteligență de neegalat. Este o performanță în adevăratul sens al cuvântului.”

Variety (pentru „All About Eve”, 1950): „Bette Davis a ajuns într-un punct culminant în cariera sa, interpretând o actriță în declin cu o sinceritate și forță care impresionează profund.”

Roger Ebert (critic de film, despre Bette Davis): „Bette Davis a fost una dintre marile actrițe ale cinematografiei, cu un talent și o intensitate care au redefinit rolul femeii în film.”

Los Angeles Times (pentru performanța din „What Ever Happened to Baby Jane?”, 1962): „Bette Davis și Joan Crawford au oferit două dintre cele mai memorabile performanțe din istoria filmului, într-un film care rămâne un clasic al genului.”

Pauline Kael (celebră critică de film): „Bette Davis a fost o adevărată prezență scenica – o actriță ale cărei roluri vor rămâne în memoria noastră pentru totdeauna.”

Invitație la reflecție

„Regret doar lucrurile pe care nu le-am făcut.”

„Nu am nimic împotriva sexului, doar împotriva lui să nu mă întrebe.”

„Ești tânăr, în siguranță și bolnav de prea multă iubire. Dar vei învăța. Iubirea te ucide. Te distruge. O să te desfacă în bucăți.”

„O vârstă minunată este o vârstă în care ai suficiente regrete pentru a-ți da seama că ai trăit, dar și suficient de tânăr pentru a mai face ceva în privința lor.”

„A te simți nepotrivit este primul pas către inteligență.”

„Nu contează dacă nu câștigi. Contează dacă pierzi, cu demnitate.”

„Regret că nu am făcut mai mult, că nu am fost mai bună, că nu am trăit fiecare moment. Așa sunt eu.”

„Crede în tine, cunoaște-ți valoarea, suntem cu toții aici pentru un motiv. Gândește-te la fiecare zi ca la o șansă de a face ceva bun.”

„Oamenii sunt foarte interesați de viața altora, dar se plictisesc repede.”

„Niciun om nu este cu adevărat norocos dacă nu a avut cel puțin o ocazie să fie egoist.”

Biopicuri

Să vedem și (cel puțin) un film despre viața ei. Există filme bune și producții televizate care au abordat viața și cariera lui Bette Davis prin intermediul biografiilor sau biopicurilor. Iată câteva dintre ele:

  1. „Bette & Joan” (2017): Acesta este un serial TV în opt episoade creat de Ryan Murphy, care explorează rivalitatea dintre Bette Davis și Joan Crawford în timpul filmărilor pentru „What Ever Happened to Baby Jane?”. Susan Sarandon a interpretat rolul Bette Davis.
  2. „Feud: Bette and Joan” (2017): Aceasta este o miniserie TV bazată pe aceeași rivalitate dintre Bette Davis și Joan Crawford. Jessica Lange a interpretat rolul Joan Crawford, iar Susan Sarandon a jucat rolul Bette Davis.
  3. „Bette” (2011): Acest film biografic pentru televiziune a fost produs de Turner Network Television (TNT) și o prezintă pe Bette Davis în diferite etape ale carierei sale. Susan Sarandon a jucat rolul lui Bette Davis.
  4. „The Scarlett O’Hara War” (1980): Acest film TV prezintă povestea competiției dintre Bette Davis și Katharine Hepburn pentru rolul lui Scarlett O’Hara în filmul „Pe aripile vântului”. Barbra Streisand a jucat rolul lui Bette Davis.

Bette Davis,1980

Final de drum

Bette Davis a murit la vârsta de 81 de ani, la data de 6 octombrie 1989, în Neuilly-sur-Seine, Franța. Cauza oficială a decesului a fost un atac de cord.

Ea a fost înmormântată în cimitirul Forest Lawn Memorial Park din Hollywood Hills, California, Statele Unite ale Americii. Este înmormântată în Mausoleul „Sanctuary of Trust” din această locație, iar mormântul său poartă inscripția „She did it the hard way”, o expresie care reflectă determinarea și voința sa de fier în cariera și viața personală.

Povești de dragoste: Adevărata poveste a celor două mari iubiri ale lui Audrey Hepburn