Dacă scoți la lumină ceea ce e în tine
Acel ceva te va mântui.
Dacă nu scoți la lumina cea ce e în tine,
Acel ceva te va ucide.”

(Evanghelia lui Matei)

Citatul care mi-a atras atenția, parcurgând articolul despre evenimentul cosmic și spiritual de astăzi, Luna plină în Scorpion. Se pare că e un timp bun pentru a analiza, conștientiza și valorifica experiențe din trecut, pentru a face lumină în cele din prezent. Cu toate că această întreprindere ar trbui să facă parte din ritualul zilnic al fiecăruia dintre noi, chiar dacă ni se pare că prin viața noastră curge numai lapte și miere, sau, din contră, dacă avem impresia că ni s-au înecat toate corăbiile.

Suntem animale înzestrate cu rațiune și conștiință, iar cea din urmă face și diferența în jungla în care ne trezim deseori, antrenați accidental în experiențe negative pe care nu știm, dintru început, cum să le gestionăm. Goleman spunea că „80% din succesul unui adult îl constituie inteligența emoțională”, pentru că, nu-i așa, felul în care reacționăm emotiv este cel care pecetluiește desfășurarea unei situații, până când firele ei încâlcite ajung să se înșire cuminți într-un ghem pe care îl derulăm atâtea zile câte avem.

Fotografie: Ioan Petrea

Ce ne transmite, în esență, conjunctura de astăzi? Să fim atenți în jurul nostru. Nu ajunge să fim noi înșine buni, să ne educăm în fiecare clipă, să ne autoeducăm și să reflectăm la valorile pe care ne-am construit existența, ci să băgăm de seamă că răul ne așteaptă după fiecare colț. Și nu  e ușor de identificat, pentru că el își schimbă obrăzarele după bunul plac, transformându-se perpetuu. În prietenul cel mai bun se poate ascunde inamicul cel mai perfid, iar negrul este, de fapt, suma tuturor culorilor frumoase în care l-ai văzut până la un moment dat.

Cum reacționăm în fața răului? Depinde care este natura lui: naturală, cosmică, socială, individuală… Catastrofele naturale sunt, câteodată, imprevizibile și ireversibile, dar la fel este și răul din oameni, pentru că, spre deosebire de răzvrătirile naturii, maleficul din oameni are rădăcini mult mai adânci și poate provoca daune incomensurabile. Important este, ne spun astrele, să înțelegem că el există și că nu poate fi intuit întotdeauna, să stăm atenți și să reacționăm astfel încât să ne asigurăm că nu ne poate influența masiv existența.

Citim pe Catchy.ro, din spicuiri, că mai există șanse ca lucrurile să se îndrepte, dar atenție la cuvintele biblice care ne spun că Iisus n-a cerut moartea păcătosului, ci îndreptarea lui.

Mulți pot crede că pot face orice, că pot manipula și controla orice, dar această Lună plină în Scorpion cunoaște totul, răsplătește binele și condamnă răutatea.

Într-un fel, o Luna Plină poate fi privită că o lege a karmei care funcționează neîntrerupt; dacă ai bârfit, mințit, înșelat, otrăvit, fraudat, falsificat, trădat, manipulat, vei fi bârfit, mințit, înșelat, otrăvit, trădat, manipulat, primim ceea ce dăm, este o lege universală aplicată tuturor, nimeni nu poate fugi de această lege. Este cel mai bun moment pentru situațiile care au nevoie de tranformare, pentru reînnoirea unui proiect vechi, pentru oprirea unor situații emoționale nesănătoase. Este timpul să ieșim din închisorile închipuite ca bune pentru dezvoltarea noastră, să ieșim în lumină, să ne iubim și temerile, așa ele își vor diminua stăpânirea asupra noastră. Așa ne aducem aminte că suntem mai puternici decât orice problema sau obstacol care ne iese în cale. Să renunțăm la gândirea negativă, să ne legăm doar de bine, doar de ceea ce funcționează bine, de speranță, de Dumnezeu.

Subiectul e amplu și merită discutat, desigur, dar numai după ce parcurgem articolul pe care îl găsiți integral aici.