Azi, 30 noiembrie 2018, sărbătorim Ziua Internațională a Mousse-ului.

„Mâncarea mea preferată este mousse-ul de ciocolată, parc-ar fi cerul pe pământ.” (Nancy Pelosi)

Există multe rețete de mousse, fiecare reprezentând o ispită culinară aparte. Eu am încercat rețeta de mousse de ciocolată al bunicii, personalizată de Adi Hădean, pe care v-o recomand, mai ales dacă sunteți amatori de ciocolată neagră și de cafea. Astăzi – dacă tot e zi mare – vă propun încă o rețetă de mousse, în traducere și adaptare proprie din limba engleză.

Primul mousse pe care l-am făcut, după rețeta lui Adi Hădean (sursă foto: arhivă personală)

Orice fel de mousse este delicios, de o consistență bogată, care poate fi perfecționată doar de către un adevărat artist în bucătărie. Cu toate că mousse-ul se numără printre cele mai populare deserturi, în special mousse-ul de ciocolată, nu toată lumea știe că există mai multe variații ale acestui desert. Savuros și dulce, poate fi atât cald, cât și rece. Ziua Mousse-ului celebrează această farfurie și pe artiștii ei creatori!

Istoria Zilei Mousse-ului

În timp ce majoritatea oamenilor sunt familiari cu celebrul mousse de ciocolată și cu rețetele derivate, puțini știu că primul mousse a fost inventat în Franța secolului al XVIII-a de către experții culinari. Cu toate acestea, variantele îndulcite ale desertului au apărut abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mousse-ul original conține ouă, iar în rețetele mai sofisticate sunt înlocuite cu frișcă. De altfel, franțuzescul „mousse” înseamnă „spumă” și provine din rădăcinile bucătăriei franceze.

sursă foto: keviniscooking.com

Cum sărbătorim Ziua Mousse-ului?

Cum altfel decât creându-ne propriul mousse la noi acasă? În primul rând, aveți nevoie de ingrediente, așa că aruncați un ochi peste rețeta de mai jos, vedeți de ce aveți nevoie și dați o fugă până la cel mai apropiat magazin.

 

Smântână pentru frișcă (2 căni)

4 ouă mari

Zahăr (3 linguri)

Esență de vanilie (1 lingură)

Ciocolată amăruie (198 g)

Frișcă pentru ornat (opțional)

 

În cazul în care nu ai un termometru pentru lichide, nu uita să-ți achiziționezi unul. Într-o oală adaugă trei pătrimi din smântână și pune-o pe foc. Amestecă până când smântâna devine fierbinte, apoi adaugă un praf de sare și zahărul. Separă gălbenușurile și adaugă-le amestecului. Amestecă continuu până când ajunge temperatura la 160 de grade (aici vei utiliza termometrul). Ia oala de pe foc și deasupra unui bol mare pune o sită. Toarnă amestecul cu atenție și apoi adaugă vanilia. Topește ciocolata, apoi adaug-o treptat în compoziția cremei de ou, amestecând. Pune amestecul obținut deoparte și lasă-l să se răcească. Bate smântâna lichidă rămasă până când devine tare și lucioasă. Adaugă frișca compoziției, amestecând. Dacă vrei, poți să faci desertul și mai delicios, adăugând puțină cafea pudră (pentru mașina de cafea) și două linguri de cognac. Pune compoziția la frigider pentru câteva ore pentru a se întări.

Ziua Internațională a Mousse-ului nu va (mai) trece neobservată din momentul în care vei prepara aromatul desert pentru cei dragi!

sursă foto: abeautifulplate.com

„Fericirea este bomboana pe care viaţa ne-o dă nouă pentru realizările noastre.” (Anatol Basarab)

„Pe cei mici îi linişteşti cu bomboane de ciocolată. Pe cei mari – cu lumea de apoi.” (Valeriu Butulescu)

 

Citiți și Ziua Ciocolatei Negre. Astăzi cu migdale